OBILÍ

„Mouka si zaslouží stejnou péči jako každá jiná surovina. Potřebujeme vědět, jak se obilí pěstuje a zpracovává, co to vlastně znamená, když se řekne kvalitní mouka, ale také koho a co podporujeme jejím nákupem.”

Tomáš Karpíšek, zakladatel Ambiente


V lednu 2023 jsme zahájili výpravu za obilím, které tvoří základ nejen české kuchyně. Prvotní impuls vzešel od zakladatele Ambiente Tomáše Karpíška, díky kterému jsme si uvědomili, jak je potřebné věnovat pozornost mouce jakožto základní surovině a zlepšovat její kvalitu v našich podnicích i v domácnostech našich hostů.


Úkolu se zhostila rada UMu, kterou tvoří zástupci vzdělávání, inovací a marketingu. Společně vyhledávají mlýny, pořádají poznávací výjezdy a realizují kurzy pro kolegy, kteří ve svých kuchyních a dílnách testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.


Společně jsme už navštívili zemědělce, mlynáře i odborníky. Podívali jsme se do mlýnů Probio, Střížov a Dubecko, na Ekofarmu Úlovice i do pražské genobanky, zajeli jsme za pekaři do Berlína a Turína, abychom porovnali český a italský přístup k mletí obilí. Pořádáme workshopy s pekaři, jako je Antonio Carlini, Juliana Fischerová alias Maškrtnica nebo Daniele Combi.


Neustále se učíme, snažíme se přenášet teorii do praxe a radujeme se z pokroků. Pochopili jsme, že mouka je téma na dva (pekařské) životy, a tak plánujeme další exkurze, abychom si neustále doplňovali informace. Ty předáváme dál formou kurzů, publikací nebo třeba článků na blogu Jídlo a radost.

Novinky najdete na našem
Instagramu a Facebooku.