
Lektorka: Jaroslav Novotný
Vratná záloha: 500 Kč
Kávový kurz
Kapacita: 8 osob Délka kurzu: 2- 3 hodiny/ týdně po dobu 3 týdnů
1) Cupping
Popis kurzu:
Popovídáme si spolu o kávě, nahlédneme do světa senzoriky a vysvětlíme si její roli v kávě. Pak připravíme ochutnávku neboli cupping 5–8 různých druhů kávy, zhodnotíme jejich chuť i vůni a vše zaneseme do skórovacích tabulek. Na závěr si svá hodnocení společně projdeme, porovnáme a užijeme si, jak jsme přepití výběrovou kávou – i díky tomu budete na konci lépe vnímat jednotlivé chuťové tóny a charakteristické vlastnosti.
Kurz cuppingu je úvodem do světa kávy a zároveň slouží jako výběrové kolo pro navazující baristické vzdělávání na téma Espresso a Latte Art.
Co se na kurzu naučíte:
jak si připravit cupping
jaká má pravidla
rozpoznávat vůně a chutě
porovnávat kávy
hodnotit je na základě přesně stanovených kritérií
2) Espresso
Popis kurzu:
Předáme vám teoretické i praktické základy, které by měl mít v ruce každý skvělý barista. Naučíme vás rozpoznat dobrou kávu, nastavit kávovar a nakonec připravit dokonalé espresso. Ukážeme vám i techniku šlehání mléka, abyste po skončení kurzu uměli vykouzlit hned několik kávových nápojů.
Co se na kurzu naučíte:
co je to výběrová káva
druhy zpracovávání a pražení kávy
práci s mlýnkem
techniku tampování
vychytat recepturu pro espresso
správně připravovat espresso
šlehat mléko
3) Latte art
Popis kurzu:
Za tři hodiny se od baristy Jaroslava Novotného naučíte základy latte artu – kreslení mléčnou emulzí do kávy. Dozvíte se, jak mléko našlehat a jak ho nalévat, ale i jak u toho správně stát. Čeká vás také trochu teorie – řeč bude o kávě, historii kreslení mlékem do kávy i o principech latte artu. A protože latte art si žádá opravdu hodně tréninku, všechno si to pořádně vyzkoušíte.
Co se na kurzu naučíte:
lépe rozumět kávě
připravovat ji na profesionálních strojích
teorii týkající se latte artu a mléka
správně šlehat mléko
správný postoj, pohyby a držení těla při latte artu
Co je dobré vědět?
Co si z kurzu odnesete?
spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
tištěnou brožuru, která shrnuje know-how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorce:
Jarda se chtěl odmalička stát kuchařem, ale při praxi se mu víc zalíbilo na place. Kariéru v Ambiente začal jako jídlonoš v Café Savoy a za bar se poprvé postavil ve znovuotevřeném Myšákovi, kde se také naučil pracovat s výběrovou kávou. Poté pomáhal rozjíždět první pobočku KRO a po 3 letech se znovu vrátil do Ambiente. Spolu s Ondřejem Štöklem je naším headbaristou.
Více o UM:
UM od Ambiente je místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat. Tady to vře, bublá a pění. Naše tréninková kuchyň, kavárna, výčep i učebna jsou schované v suterénu budovy č. p. 28 na ulici Národní. Přímo v centru Prahy.