Lektorka: Jaroslav Novotný

Vratná záloha: 500 Kč

Kávový kurz

Kapacita: 8 osob Délka kurzu: 2- 3 hodiny/ týdně po dobu 3 týdnů


1) Cupping


Popis kurzu:
Popovídáme si spolu o kávě, nahlédneme do světa senzoriky a vysvětlíme si její roli v kávě. Pak připravíme ochutnávku neboli cupping 5–8 různých druhů kávy, zhodnotíme jejich chuť i vůni a vše zaneseme do skórovacích tabulek. Na závěr si svá hodnocení společně projdeme, porovnáme a užijeme si, jak jsme přepití výběrovou kávou – i díky tomu budete na konci lépe vnímat jednotlivé chuťové tóny a charakteristické vlastnosti.

Kurz cuppingu je úvodem do světa kávy a zároveň slouží jako výběrové kolo pro navazující baristické vzdělávání na téma Espresso a Latte Art.

Co se na kurzu naučíte:

  • jak si připravit cupping

  • jaká má pravidla

  • rozpoznávat vůně a chutě

  • porovnávat kávy

  • hodnotit je na základě přesně stanovených kritérií


2) Espresso

Popis kurzu:
Předáme vám teoretické i praktické základy, které by měl mít v ruce každý skvělý barista. Naučíme vás rozpoznat dobrou kávu, nastavit kávovar a nakonec připravit dokonalé espresso. Ukážeme vám i techniku šlehání mléka, abyste po skončení kurzu uměli vykouzlit hned několik kávových nápojů.

Co se na kurzu naučíte:

  • co je to výběrová káva

  • druhy zpracovávání a pražení kávy

  • práci s mlýnkem

  • techniku tampování

  • vychytat recepturu pro espresso

  • správně připravovat espresso

  • šlehat mléko


3) Latte art


Popis kurzu:
Za tři hodiny se od baristy Jaroslava Novotného naučíte základy latte artu – kreslení mléčnou emulzí do kávy. Dozvíte se, jak mléko našlehat a jak ho nalévat, ale i jak u toho správně stát. Čeká vás také trochu teorie – řeč bude o kávě, historii kreslení mlékem do kávy i o principech latte artu. A protože latte art si žádá opravdu hodně tréninku, všechno si to pořádně vyzkoušíte.

Co se na kurzu naučíte:

  • lépe rozumět kávě

  • připravovat ji na profesionálních strojích

  • teorii týkající se latte artu a mléka

  • správně šlehat mléko

  • správný postoj, pohyby a držení těla při latte artu

Co je dobré vědět?


Co si z kurzu odnesete?

  • spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít

  • tištěnou brožuru, která shrnuje know-how k tématu nejen od lidí z Ambiente

O lektorce:

Jarda se chtěl odmalička stát kuchařem, ale při praxi se mu víc zalíbilo na place. Kariéru v Ambiente začal jako jídlonoš v Café Savoy a za bar se poprvé postavil ve znovuotevřeném Myšákovi, kde se také naučil pracovat s výběrovou kávou. Poté pomáhal rozjíždět první pobočku KRO a po 3 letech se znovu vrátil do Ambiente. Spolu s Ondřejem Štöklem je naším headbaristou.

Více o UM:

UM od Ambiente je místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat. Tady to vře, bublá a pění. Naše tréninková kuchyň, kavárna, výčep i učebna jsou schované v suterénu budovy č. p. 28 na ulici Národní. Přímo v centru Prahy.


Kontaktujte nás pro více informací

Najdete nás

Novinky najdete na našem
Instagramu a Facebooku.