Čestr a Přeštík

Cena: 5000 Kč

Dostali jste Poukázku na kurz v Umu?

Lektor: František Kšána

16.02. 2023 16:00

Kapacita: 10 účastníků

Délka kurzu: 4-5 hodin


Menu/Receptury

  • Hovězí tatarák a carpaccio z hovězího zadního, vrchního šálu a vyzrálé hovězí plece
  • Vepřové steaky z kotlety s kostí a krkovice ve 2 kvalitách
  • Hovězí steaky z picanhy a květové špičky, z namokro vyzrálého roštěnce a masa vyzrálého ve vakuu 
  • Steak ze stařeného roštěnce s kostí
  • A k tomu omáčky, bylinkové máslo a salát

Popis kurzu

Co takhle mít pro sebe malé řeznictví narvané voňavým a kvalitním masem a k tomu Fandu Kšánu? Společně si masa prohlížet, učit se o nich, porovnávat je a pak i připravovat a ochutnávat. To by bylo něco! A přesně tohle s námi teď můžete zažít. Na kurzu si očicháte a osaháte různé druhy masa z čestru i přeštíka a naučíte se, jaké faktory jsou pro výběr zásadní. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi konvenčním a ekologickým chovem, co s masem udělá mokré, anebo naopak suché zrání, jak připravit tatarák, carpaccio nebo steak z odlišných partií, ale i to, jak maso nejlépe skladovat a s čím si ho dát. Bude to prostě maso! Bude to prostě maso! 

Co se naučíte a pro koho je kurz určený?


Kurz je určená všem, kteří milují dobré maso.

Naučíte se:

  • poznávat maso hned několika smysly,
  • krájet hovězí na tatarák,
  • vybírat správné partie k různým způsobům přípravy,
  • porcovat maso,
  • připravovat ho na pánvi do ideální propečenosti,
  • jak se maso chová a jak pracuje,
  • jaké jsou možnosti jeho zpracování a čím se liší.

O lektorovi


František Kšána ml. je řezník z pražského Břevnova. Františkův tatínek měl vyhlášené řeznictví v Patočkově ulici, takže František mohl nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního řemesla velmi brzy. K Ambiente se připojil v roce 2012 a právě jemu vděčíme za zpopularizování přeštíka, sádla a tradičně vyráběných špekáčků, párků a dalších uzenin. Františkův jedinečný přístup k hostům, jeho výřečnost, nadšení pro věc a energie, kterou vkládá do zpracování, výroby i osvěty, jsou pověstné a on je právem považován za řezníka nejen s velkým Ř, ale i s velkým srdcem.

Novinky najdete na našem
Facebooku a Instagramu.