Baristická chemie vody a její filtrování
Lektor: Adrián Krišák
7.12.2023
v 16:00
Kapacita: 10 účastníci
Délka kurzu: 3 hodiny
Popis kurzu
Voda tvoří převážnou část každé kávy, a právě proto by její problematiku měl mít zvládnutou každý moderní barista. Abychom pochopili, jak kvalita vody ovlivňuje chuť kávy, ale i životnost kávovaru, je nutné porozumět jejímu chemickému složení. V průběhu kurzu si vysvětlíme různé jevy na konkrétních příkladech a vzorcích a vše budeme společně ochutnávat. Společně také rozebereme vzorky vody, které si na kurz přinesete.
Dostali jste Poukázku na kurz v Umu?
Co se naučíte a pro koho je kurz určený?
Pro koho je kurz určen a co se na kurzu naučíte:
Kurz je pro kohokoliv, kdo je zvědavý, koho zajímají základy i detaily.
Na kurzu se naučíte:
- jak přemýšlet nad úpravou vody
- správně měřit tvrdost vody
- poznávat jednotlivé metody filtrování vody
- jak ovlivňují jednotlivé minerály chuť vody a připravovaných káv
- jak aplikovat tvrdost vody do receptur na přípravu espressa a filtrované kávy
- vliv bufferu na připravované nápoje
- jak správně vybrat technologii do kavárny, pražírny a do domácnosti a jak se o ně starat
- proč je změkčovač trojský kůň kavárny s výběrovou kávou
- jak nastavovat filtrace v průběhu provozu
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
Adrián začal svou cestu s výběrovou kávou v bratislavském Urban House pod vedením Dominika Nováka a Dušana Pavelky. Poté se přesunul do Do Concept Coffee Roasters v Piešťanech, kde vznikla myšlenka uspořádat Drip Coffee Festival. Na něj pak Adrián navázal třemi knihami Need for Espresso: Underground. Později se vrátil do Bratislavy, kde pracoval jako servisní technik a konzultant filtrace vody. Dnes si od něj můžete dát kávu v Mandla Coffee&Tea anebo za ní zajít do designového studia Balamuta, kde Adrián v poslední době tráví většinu svého času, a kde zkoumá materiály a pátrá po tradičních asijských technikách.