Jak na uzeniny doma s Františkem Kšánou v Lokále U Zavadilů
Lektor: František Kšána
14.06.2023
v 16:00
Místo: Lokál U Zavadilů, K Verneráku 70/1, Kunratice
Délka kurzu: 4-5 hodin
Menu/Receptury
- párek
- klobása
- salám
Popis kurzu
Přijďte se naučit, jak se připravují voňavé uzeniny podle tradičních postupů, starých dochovaných knížek, ale i zkušeností z Amasa. Společně si projdeme správnou přípravu všech surovin, ideální podmínky pro mletí, různé druhy plněk a povíme si o zásadách uzení v udírně. Přičichneme také k historii uzenářství. František je navíc skvělý vypravěč a v rukávu má spoustu zábavných příběhů z udíren.
Dostali jste Poukázku na kurz v Umu?
Co se na kurzu naučíte?
- přípravu masa na výrobu uzenin - párků, klobás i salámů
- správné ochucování masa
- přípravu různých druhů střívek
- práci s mlýnkem na maso
- plnění střívek pomocí tradiční staré i moderní plničky
- uzení v udírně
- jaká je následná péče o uzeniny
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
František Kšána - řezník z pražského Břevnova. Františkův tatínek měl vyhlášené řeznictví v Patočkově ulici, takže František mohl nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního řemesla velmi brzy. K Ambiente se připojil v roce 2012 a právě jemu vděčíme za zpopularizování přeštíka, sádla a tradičně vyráběných špekáčků, párků a dalších uzenin. Františkův jedinečný přístup k hostům, jeho výřečnost, nadšení pro věc a energie, kterou vkládá do zpracování, výroby i osvěty ho předchází a on je právem považován za řezníka nejen s velkým Ř, ale i velkým srdcem.