Jak zpracovat podzimní úrodu
Jak se těšit z podzimní hojnosti i později?
Lektor: Jirka Horák
09.10.2022 16:00
Kapacita: 10 účastníků
Délka kurzu: 4 hodiny
Přibližné menu (záleží na úrodě)
- Povidla
- Cuketové ragú
- Rajčatový kečup
- Papriková salsa
- Nakládaná zelenina
- Kompot
Ke svačině placky z kysaného zelí s jablečným chutney a těstoviny s ragú
Popis kurzu
Koukáte na všechny ty švestky na stromě a říkáte si, co s nimi zase letos budete dělat? Máte plné bedny jablek a doma už to nikdo nechce jíst? Zkusili jste už všechny známé i neznámé cuketové recepty, a pořád sklízíte jednu za druhou? Ať už máte přebytky úrody, nebo tu barevnou podzimní hojnost prostě milujete, přijďte si ji zakonzervovat. Tento kurz nemá předem dané menu – budeme vařit z toho, co zahrada zrovna urodí. Přineste cokoli, čeho máte právě hojnost, nebo co zrovna ulovíte na trhu. Společně to zpracujeme a vy si domů odnesete sklenice plné dobrot.
Co se naučíte a pro koho je kurz určený?
Kurz je určený všem, kdo milují chutě i vůně podzimu a chtějí si je dopřávat i na jaře a v létě.
Naučíte se:
- vyrábět povidla ze švestek, hrušek či jiného ovoce, které bude zrovna k dispozici,
- zásady konzervování,
- připravovat zavařeniny a kompoty
- základy nakládání zeleniny do kyselého láku či do soli
- plus spousty dalších receptů, triků a postupů, které pak můžete doma zkoušet.
O lektorovi
Jiří Horák je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Než se začal věnovat rozvoji nových konceptů restaurací, inovacím, internímu vzdělávání a kurzům pro veřejnost, dosloužilo mu mnoho kuchařských rondonů. Jirka pracoval v Pizze Nuova, Čestru, ale i v La Degustation Bohême Bourgeoise. Vařil v Anglii, na zkušenou vyrazil i do brazilské restaurace D.O.M. a na dalších stážích poznával michelinské restaurace Kadeau nebo Maaemo. Stál u zrodu Grils a poté několik let působil jako zástupce šéfkuchaře v Esce. Nyní Jirka sídlí v Umu, kde ve své laboratoři rozvíjí nové nápady, (znovu)objevuje recepty a s pokorou sobě vlastní sdílí své kulinářské vášně s profesionály i veřejností. Pokud má chvíli volna, nejspíš připravuje vyladěné langoše nebo tacos na různé pop-upové projekty.