Kurz vaření pro děti (i rodiče)
Lektoři: František Kšána a Tomáš Valkovič
22.02.2024
v 16:00
Věk: od 8 do 15 let
Kapacita: 10 účastníků
Délka kurzu: 2-3 hodiny
Menu/Receptury
-
boloňská omáčka
-
hamburger
-
zmrzlinový pohár
Popis kurzu
Děti jsou naše budoucnost, a proto jsme pro ně připravili speciální kurz. Moc se těšíme na to, až si s dětmi společně uvaříme, naučíme je pracovat s masem a vysvětlíme jim něco málo o surovinách. Na kurzu se naučíme, jak zapojit naše nejmenší v kuchyni a čím je nadchnout pro vaření a dobré jídlo. Lektorem je nejen prvotřídní řezník, ale hlavně milující tatínek dvou dcer, kterým předává radost ze svého řemesla. Sekundovat mu bude kreativní šéfkuchař celého Ambiente – trojnásobný oco, který s dětmi vaří dnes a denně.
Co se na kurzu naučí děti?
-
jak pracovat s masem
-
jak dodržovat základy bezpečnosti v kuchyni
-
jak očistit a nakrájet zeleninu
-
jak připravit správný základ pro boloňskou omáčku
-
jak si správně vytvarovat masovou placku
Co nás na kurzu naučíte vy?
- jak si správně nandat zmrzlinový pohár!
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
František Kšána - řezník z pražského Břevnova. Františkův tatínek měl vyhlášené řeznictví v Patočkově ulici, takže František mohl nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního řemesla velmi brzy. K Ambiente se připojil v roce 2012 a právě jemu vděčíme za zpopularizování přeštíka, sádla a tradičně vyráběných špekáčků, párků a dalších uzenin. Františkův jedinečný přístup k hostům, jeho výřečnost, nadšení pro věc a energie, kterou vkládá do zpracování, výroby i osvěty ho předchází a on je právem považován za řezníka nejen s velkým Ř, ale i velkým srdcem.
Tomáš Valkovič je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Původně sice studoval obchodní akademii, ale naštěstí ho při výpomoci v bratislavské pizzerii chytla kuchařina. Velmi rychle se stal šéfkuchařem a do své restaurace Camouflage si ho vyhlédl Martin Korbelič. Tomáše čekalo ještě otevření restaurace ve Vídni, a pak už ho zlákaly lokální suroviny, takže vyměnil fine dining za malé bistro v Banské Bystrici. Touha učit se Tomáše zavedla do pražského Kampa Parku a záhy do Esky, kde se vypracoval na šéfkuchaře. Nyní sídlí v Umu a jeho hlavní úlohou je rozvíjet nové koncepty, zkoušet a testovat různé receptury a postupy, vést interní vzdělávání pro kuchaře a teď také pro veřejnost. Ve volném čase pořádá spolu s Jirkou Horákem pop-upy – servíruje na nich langoše a tacos, které prostě musíte ochutnat!