Cupping – degustace kávy
Lektor: Ondřej Štökl
14.2.2024
v 17:00
Kapacita: 10 účastníků
Délka kurzu: 2 hodiny
Popis kurzu
Popovídáme si spolu o kávě, nahlédneme do světa senzoriky a vysvětlíme si její roli v kávě. Pak uděláme ochutnávku neboli cupping 5–8 různých druhů kávy, zhodnotíme jejich chuť i vůni a vše zaneseme do skórovacích tabulek. Na závěr si svá hodnocení společně projdeme, porovnáme a užijeme si, jak jsme přepití výběrovou kávou. I díky tomu budete na konci lépe vnímat jednotlivé chuťové tóny a charakteristické vlastnosti.
Co se naučíte a pro koho je kurz určený?
Pro kohokoli, kdo se rád baví kávou. Ideální i pro partu přátel nebo jako zábava na oslavu narozenin.
Naučíte se:
- jak si připravit cupping,
- jaká má pravidla,
- rozpoznávat vůně a chutě,
- porovnávat kávy,
- hodnotit je na základě přesně stanovených kritérií.
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
Ondra Štökl pochází z Horního Maršova a přezdívá se mu Kost a kofein. Tatínek dvou dětí má na kontě nejeden úspěch – někdejší mistr republiky v latinskoamerických tancích se vytrénoval na profesionálního barmana a mistra v kávové disciplíně latté art. Díky zkušenostem z AnonymouS Coffee a baristické praxi v Esce se Óňa brzy vypracoval na kávového gurua celého Ambi a s požehnáním Tomáše Karpíška začal nekompromisně prosazovat a vysvětlovat pití výběrové kávy. Má na starost bary a nápoje nejen v Ambiente a věnuje se také vzdělávání baristů. To se bude brzy odehrávat ve vzdělávacím centru UM na Národní 28.