Espresso domácí
Lektor: Dušan Pavelka
Termín bude již brzy!
Kapacita: 4 účastníci
Délka kurzu: 3 hodiny
Popis kurzu
Tento kurz bude jako cesta kávy – od zrna až k šálku espressa. Na začátku je zrno, a proto se na úvod dozvíte všechno o výběrové kávě – co to vlastně je, jak se pěstuje, sklízí, zpracovává a jaké jsou rozdíly při pražení. A samozřejmě jak a podle čeho si kávu vybírat. A pak už jí kouknete na zrnko. Naučíte se nastavit mlýnek, abyste zjistili, jak důležité pro přípravu kávy to je. Potom už budete trénovat – samotnou přípravu i šlehání mléka. Na konci cesty, která pro vás ale může být teprve začátkem, si vychutnáte svůj dokonalý šálek espressa.
Co se naučíte a pro koho je kurz určený?
Kurz je pro kohokoli, kdo má rád dobrou kávu, především espresso, a rád si ho připravuje i doma.
Co se na kurzu naučíte:
- co je to výběrová káva,
- druhy zpracovávání a pražení kávy,
- práci s mlýnkem,
- techniku tampování,
- vychytat recepturu pro espresso,
- správně připravovat espresso,
- šlehat mléko.
O lektorovi
Dušan pochází ze Slovenska, kde se seznámil s gastronomií i výběrovou kávou. Hned po absolvování hotelové školy si našel práci v kavárně a brzy zakotvil v Bratislavě v podniku Môj bar. Odtud se posunul do baru Savage Garden, poté do kavárny Urban House, kde už pracoval jako šéfbarista, a nakonec do bistra Fach. Mezitím se účastnil soutěží Barista roku (2. místo v hlavní kategorii a zlato v kategorii Coffee in Good Spirits) a SVK Aeropress. Soutěžil v Soulu i na berlínském MS v kategorii Coffee in Good Spirits. Před třemi lety se přestěhoval do Prahy a naskočil do týmu v Esce. Z Karlína se nedávno přemístil do Umu, kde pomáhá organizovat vzdělávání baristů a kávové eventy. Kromě toho ladí kávu a fermentované nápoje v Goodloku.