Filtrovaná káva doma
Lektor: Dušan Pavelka
09.01. 2023
v 16:00
Kapacita: 4 účastníci
Délka kurzu: 3 hodiny
Menu/Receptury
- Aeropress
- V60
- French press
- Moka konvička
Popis kurzu
Naučíte se základní receptury na několik způsobů přípravy kávy – aeropress, V60, French press a moka konvičku. Vysvětlíme si, jak kávu ovlivňují různé proměnné (poměry, kvalita vody, hrubost mletí, receptura) a jak s nimi pracovat, abyste využili potenciálu dobrého zrna na maximum!
Taky se dozvíte, jak kávu vybírat, a co je to vlastně výběrová káva, jak se pěstuje, sklízí, zpracovává a praží. A protože filtrovaná káva je Dušanova oblíbená disciplína, máte se opravdu na co těšit!
Co se naučíte a pro koho je kurz určený?
Kurz je určen všem kávomilům, zvlášť pokud je zajímají alternativní metody.
Na kurzu se naučíme:
- základy kávy,
- jak si ji vybírat,
- jak se káva zpracovává a co všechno ovlivňuje její chuť,
- jak si skládat recept a co ho ovlivňuje,
- lépe rozumět vodě a mletí,
- různé způsoby přípravy filtrované kávy.
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
Dušan pochází ze Slovenska, kde se seznámil s gastronomií i výběrovou kávou. Hned po absolvování hotelové školy si našel práci v kavárně a brzy zakotvil v Bratislavě v podniku Môj bar. Odtud se posunul do baru Savage Garden, poté do kavárny Urban House, kde už pracoval jako šéfbarista, a nakonec do bistra Fach. Mezitím se účastnil soutěží Barista roku (2. místo v hlavní kategorii a zlato v kategorii Coffee in Good Spirits) a SVK Aeropress. Soutěžil v Soulu i na berlínském MS v kategorii Coffee in Good Spirits. Před třemi lety se přestěhoval do Prahy a naskočil do týmu v Esce. Z Karlína se nedávno přemístil do Umu, kde pomáhá organizovat vzdělávání baristů a kávové eventy. Kromě toho ladí kávu a fermentované nápoje v Goodloku.