Lidé

Žijeme a dýcháme gastronomií. Vzděláváme, pořádáme kurzy, experimentujeme v kuchyni i za barem. Máme na starosti interní vzdělávání v Ambiente, ale i tvorbu nových konceptů a jejich zlepšování. Těší nás!


Ondřej Štökl

šéfbarista


Více o Ondrovi

Ondra Štökl pochází z Horního Maršova a přezdívá se mu Kost a kofein. Tatínek dvou dětí má na kontě nejeden úspěch – někdejší mistr republiky v latinskoamerických tancích se vytrénoval na profesionálního barmana a mistra v kávové disciplíně latté art. Díky zkušenostem z AnonymouS Coffee a baristické praxi v Esce se Óňa brzy vypracoval na kávového gurua celého Ambi a s požehnáním Tomáše Karpíška začal nekompromisně prosazovat a vysvětlovat pití výběrové kávy. Má na starost bary a nápoje nejen v Ambiente a věnuje se také vzdělávání baristů. To se bude brzy odehrávat ve vzdělávacím centru UM na Národní 28.


Tomáš Valkovič

kreativní šéfkuchař


Více o Tomášovi

Tomáš je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Původně sice studoval obchodní akademii, ale naštěstí ho při výpomoci v bratislavské pizzerii chytla kuchařina. Velmi rychle se stal šéfkuchařem a do své restaurace Camouflage si ho vyhlídnul také Martin Korbelič. Tomáše čekalo ještě otevření restaurace ve Vídni, a pak už ho zlákaly lokální suroviny a vyměnil fine dining za malé bistro v Banské Bystrici. Tomášova touha se učit ho zavedla do pražského Kampa Parku a záhy do Esky, kde se vypracoval na šéfkuchaře. Nyní sídlí v UMu a jeho hlavní úlohou je rozvíjet nové koncepty, zkoušet a testovat různé receptury a postupy, vést interní vzdělávání pro kuchaře a nově také pro veřejnost. Ve svém volném čase pořádá spolu s Jirkou Horákem pop upy, kde servíruje langoše a tacos, které prostě musíte ochutnat!


Jiří Horák

kreativní šéfkuchař 


Více o Jirkovi

Jirka je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Než se začal věnovat rozvoji nových konceptů restaurací, inovacím, internímu vzdělávání i kurzům pro veřejnost, dosloužilo mu mnoho kuchařských rondonů. Jirka pracoval v Pizza Nuova, Čestru, ale i La Degustation Boheme. Vařil v Anglii, vyrazil na zkušenou do Brazílie do resturace D.O.M. a při dalších stážích zvědavě poznával michelinské restaurace Kadeau nebo Maaemo. Stál ale také u zrodu Grils a poté několik let působil jako zástupce šéfkuchaře v Esce. Nyní Jirka sídlí v UMu, kde ve své laboratoři rozvíjí nové nápady, (znovu)objevuje recepty a s pokorou jemu vlastní sdílí své kulinářské oblíbenosti s profesionály i veřejností. Pokud má chvíli volna, pravděpodobně se věnuje pop-upovým projektům, kde připravuje vylazené langoše nebo tacos. 


Michal Bučkó

kreativní šéfkuchař Lokál CZ


Více o Michalovi
Michal je kreativním šéfkuchařem všech Lokálů. Už jako malý kluk si dal kuchařinu
za cíl. Do kuchyně ho odmala pouštěla maminka – vyučená řeznice, ale také
babička, kuchařka z povolání. V patnácti letech si bez váhání zvolil obor
kuchař/číšník a poté nástavbu se zaměřením na podnikání. Po škole vařil v rodném
Pelhřimově, kde spolupracoval s budoucím šéfkuchařem Bufetu Petrem Bendou.
Právě ten ho zlákal do Prahy a doporučil v Lokálu U Bílé kuželky, odkud se Michal
přesunul do Karlína – v Lokále Hamburk povýšil na šéfkuchaře. Nyní spolu s
Lukášem Heřmanem zastává roli kreativního šéfkuchaře všech Lokál a pomáhá tak
všem kuchařům v nich a hlídá, aby nám všem pořád chutnalo.

Lucie Janečková

mistryně výčepní, škola čepování


Více o Lucii

Vystudovala žurnalistiku, ale spíše než po reportážích teď “lítá” po výčepech. Lucie začínala v roce 2014 v Lokálu Hamburk, kam si odběhla na brigádu ke škole. Práce s pivem jí ale začala bavit více a tak se posunula za výčep a začala se učit výčepnímu řemeslu. Organizuje soutěž Zlatá pípa a od roku 2021 vede Školu čepování Lukáše Svobody. Kromě toho má na starost zakončení tréninků výčepních v Ambiente a Lokálech.

Během svého působení v Lokále se naučila sanitovat pivní vedení a úspěšně složila zkoušky do Cechu sanitačních techniků. Kromě toho je členkou správní rady a etické komise Profesního sdružení sanitace nápojových cest. Úspěšně složila i Senzorické zkoušky na vady piva a v roce 2019 úspěšně absolvovala rekvalifikační kurz Sanitačního technika ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jejím cílem je vrátit slávu výčepnímu řemeslu a dostat jej zpět do škol.

V hospodě zůstává i ve volném čase, kouká výčepním pod ruce a ochutnává novinky pivovarského světa, věrná však zůstává plzeňskému ležáku.


Profík je nejen v čepování - načepované mlíko vypije na ex pod 4 sekundy!


Lukáš Heřman

kreativní šéfkuchař Lokál CZ


Více o Lukášovi

Lukáš působí jako kreativní šéfkuchař všech Lokálů a jeho koprovka je pojem! Fakt že
chtěl být kuchařem už od základní školy, je třeba přičíst jeho pradědovi, který měl
hospodu a ke gastronomii Lukáše vedl už odmala. Při studiích se dostal na praxi do
přeštické restaurace Peklo, kde nabral zkušenosti s přípravou jídla pro velké množstvílidí. Po ukončení školy chtěl Lukáš zamířit do Švýcarska, ale souhrou náhod ho osud
naštěstí nakonec nasměroval do Lokálu. Od roku 2009 stihl projít Lokál v Dlouhé, U Bílé
Kuželky i ten plzeňský Pod Divadlem a nyní se spolu


Dušan Pavelka

šéfbarista


Více o Dušanovi

Dušan pochází ze Slovenska, kde se seznámil s gastronomií i s výběrovou kávou. Po hotelové škole ho zaměstnali v kavárně obchodního domu Tesco, brzy nato ale zakotvil v Bratislavě. Z podniku Môj bar se posunul do baru Savage Garden a kavárny Urban House, kde pracoval jako šéfbarista do chvíle, kdy se rozhodl rozšířit si obzory v bistru Fach.
Mezitím se účastnil soutěží Barista roku (2. místo v hlavní kategorii a zlato v kategorii Coffee in good spirits) a SVK Aeropress. Soutěžil v Soulu i na berlínském MS v kategorii Coffee in good spirits. Před třemi lety se přestěhoval do Prahy a naskočil do týmu v Esce. Z Karlína se nedávno přemístil do Umu, kde pomáhá organizovat vzdělávání baristů a kávové eventy. Kromě toho ladí kávu a fermentované nápoje v Goodloku.


Eva Králová

vzdělávání


Více o Evě

Eva vystudovala publicistiku a mediální komunikaci a po škole se věnovala projektovému a event managementu. Deset let působila v eventové agentuře, kde vedla produkční tým a protože má ráda prostřední gastra, přesunula se následně jako projektový manažer k realizaci gastronomického festivalu Foodparade v zahradách Trojského zámku. 
 
V UMu se stará o vzdělávání pro všechny zaměstnance Ambiente napříč restauracemi i pozicemi. Připravuje dlouhodobé kurzy pro odbornou veřejnost zaměřené na řemesla i projekt budoucí gastronomické školy.


Tereza Kučerová

 vzdělávání


Více o Tereze

Vystudovala pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, obory Sociální patologie a prevence a Sociální pedagogika. Z předmětů ji tam tehdy asi nejvíce zaujal Management a řízení lidských zdrojů. A protože všechny její brigády při škole byly za barem, pozdější skloubení těchto dvou oblastí v její pracovní cestě nebylo takovým překvapením.
V HR oblasti se pohybuje 11 let. Pracovala v lázeňství, v konzultantské firmě specializované na Comp&Ben, ale pak zůstala v oblasti pohostinství, na kterém nejvíce oceňuje jeho rozmanitost. Baví ji pracovat s různými typy a povahami lidí a hledat co nejlepší cesty a řešení, které posouvají jednotlivce, týmy i firmy kupředu.
V Ambiente má na starosti HR v UMu pak kurzy pro odbornou veřejnost.


Tereza Plášilová

provozní manažerka


Více o Tereze

Terka vystudovala VŠE obor Arts management. Už při škole začala pracovat v Lokále u Bílé kuželky, kde nakonec zůstala dva roky. Později vzala práci asistentky finančního oddělení v Home Credit, při které opět chodila do své oblíbené Kuželky alespoň na brigády. Brzy se okruh restaurací Ambiente, kde Terka pomáhala, rozšířil a ona tak byla podporou i v Brasileiru, Lokále Hamburk, Lokále Dlouhá nebo v Bufetu. V roce 2021 pak dostala příležitost stát se součástí týmu UMu, kterou s radostí přijala. Od té doby se o UM i jeho lidi stará, pečuje o společnou vizi a u toho ráda ochutnává nové nápady z kuchyně.


Jana Slabá

kurzy pro veřejnost


Více o Janě

Jana se živí jídlem. Už při studiu VŠE založila Foodies Club, se kterým pořádala různé gastro akce, a byla také u vzniku Street Food Festivalu. Téměř 10 let pracovala pro Riccarda Lucqueho – stala se kreativní manažerkou školy vaření Laboratorio a nakonec byla také ve vedení La Collezione. V mezičase procestovala kus Itálie, kde nasávala inspiraci u vinařů, sýrařů, řezníků…, ale také pomáhala natočit dokument a vydat
kuchařku Riccarda Lucqueho. Jako foodeditorka se podílela i na knize Zdeňka Pohlreicha a Kristíny Nemčkové. Jana stojí za platformou Chef‘s Night, která sdružuje a podporuje profíky z gastronomie, a od roku 2021 objevuje svět kávy v české pražírně La Boheme Café. V UMu povede vzdělávací kurzy pro veřejnost a bude se dál věnovat tomu, co ji naplňuje ze všeho nejvíc – propojování lidí napříč branží, která pro ni znamená druhý domov.