Lidé
Žijeme a dýcháme gastronomií. Vzděláváme, pořádáme kurzy, experimentujeme v kuchyni i za barem. Máme na starosti interní vzdělávání v Ambiente, ale i tvorbu nových konceptů a jejich zlepšování. Těší nás!

Ondřej Štökl
šéfbarista
Ondra Štökl pochází z Horního Maršova a přezdívá se mu Kost a kofein. Tatínek dvou dětí má na kontě nejeden úspěch – někdejší mistr republiky v latinskoamerických tancích se vytrénoval na profesionálního barmana a mistra v kávové disciplíně latté art. Díky zkušenostem z AnonymouS Coffee a baristické praxi v Esce se Óňa brzy vypracoval na kávového gurua celého Ambi a s požehnáním Tomáše Karpíška začal nekompromisně prosazovat a vysvětlovat pití výběrové kávy. Má na starost bary a nápoje nejen v Ambiente a věnuje se také vzdělávání baristů. To se bude brzy odehrávat ve vzdělávacím centru UM na Národní 28.

Tomáš Valkovič
kreativní šéfkuchař
Tomáš je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Původně sice studoval obchodní akademii, ale naštěstí ho při výpomoci v bratislavské pizzerii chytla kuchařina. Velmi rychle se stal šéfkuchařem a do své restaurace Camouflage si ho vyhlídnul také Martin Korbelič. Tomáše čekalo ještě otevření restaurace ve Vídni, a pak už ho zlákaly lokální suroviny a vyměnil fine dining za malé bistro v Banské Bystrici. Tomášova touha se učit ho zavedla do pražského Kampa Parku a záhy do Esky, kde se vypracoval na šéfkuchaře. Nyní sídlí v UMu a jeho hlavní úlohou je rozvíjet nové koncepty, zkoušet a testovat různé receptury a postupy, vést interní vzdělávání pro kuchaře a nově také pro veřejnost. Ve svém volném čase pořádá spolu s Jirkou Horákem pop upy, kde servíruje langoše a tacos, které prostě musíte ochutnat!

Jiří Horák
kreativní šéfkuchař
Jirka je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Než se začal věnovat rozvoji nových konceptů restaurací, inovacím, internímu vzdělávání i kurzům pro veřejnost, dosloužilo mu mnoho kuchařských rondonů. Jirka pracoval v Pizza Nuova, Čestru, ale i La Degustation Boheme. Vařil v Anglii, vyrazil na zkušenou do Brazílie do resturace D.O.M. a při dalších stážích zvědavě poznával michelinské restaurace Kadeau nebo Maaemo. Stál ale také u zrodu Grils a poté několik let působil jako zástupce šéfkuchaře v Esce. Nyní Jirka sídlí v UMu, kde ve své laboratoři rozvíjí nové nápady, (znovu)objevuje recepty a s pokorou jemu vlastní sdílí své kulinářské oblíbenosti s profesionály i veřejností. Pokud má chvíli volna, pravděpodobně se věnuje pop-upovým projektům, kde připravuje vylazené langoše nebo tacos.

Michal Bučkó
kreativní šéfkuchař Lokál CZ
za cíl. Do kuchyně ho odmala pouštěla maminka – vyučená řeznice, ale také
babička, kuchařka z povolání. V patnácti letech si bez váhání zvolil obor
kuchař/číšník a poté nástavbu se zaměřením na podnikání. Po škole vařil v rodném
Pelhřimově, kde spolupracoval s budoucím šéfkuchařem Bufetu Petrem Bendou.
Právě ten ho zlákal do Prahy a doporučil v Lokálu U Bílé kuželky, odkud se Michal
přesunul do Karlína – v Lokále Hamburk povýšil na šéfkuchaře. Nyní spolu s
Lukášem Heřmanem zastává roli kreativního šéfkuchaře všech Lokál a pomáhá tak
všem kuchařům v nich a hlídá, aby nám všem pořád chutnalo.

Lucie Janečková
mistryně výčepní, škola čepování
Vystudovala žurnalistiku, ale spíše než po reportážích teď “lítá” po výčepech. Lucie začínala v roce 2014 v Lokálu Hamburk, kam si odběhla na brigádu ke škole. Práce s pivem jí ale začala bavit více a tak se posunula za výčep a začala se učit výčepnímu řemeslu. Organizuje soutěž Zlatá pípa a od roku 2021 vede Školu čepování Lukáše Svobody. Kromě toho má na starost zakončení tréninků výčepních v Ambiente a Lokálech.
Během svého působení v Lokále se naučila sanitovat pivní vedení a úspěšně složila zkoušky do Cechu sanitačních techniků. Kromě toho je členkou správní rady a etické komise Profesního sdružení sanitace nápojových cest. Úspěšně složila i Senzorické zkoušky na vady piva a v roce 2019 úspěšně absolvovala rekvalifikační kurz Sanitačního technika ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jejím cílem je vrátit slávu výčepnímu řemeslu a dostat jej zpět do škol.
V hospodě zůstává i ve volném čase, kouká výčepním pod ruce a ochutnává novinky pivovarského světa, věrná však zůstává plzeňskému ležáku.
Profík je nejen v čepování - načepované mlíko vypije na ex pod 4 sekundy!

Lukáš Heřman
kreativní šéfkuchař Lokál CZ
Lukáš působí jako kreativní šéfkuchař všech Lokálů a jeho koprovka je pojem! Fakt že
chtěl být kuchařem už od základní školy, je třeba přičíst jeho pradědovi, který měl
hospodu a ke gastronomii Lukáše vedl už odmala. Při studiích se dostal na praxi do
přeštické restaurace Peklo, kde nabral zkušenosti s přípravou jídla pro velké množstvílidí. Po ukončení školy chtěl Lukáš zamířit do Švýcarska, ale souhrou náhod ho osud
naštěstí nakonec nasměroval do Lokálu. Od roku 2009 stihl projít Lokál v Dlouhé, U Bílé
Kuželky i ten plzeňský Pod Divadlem a nyní se spolu

Dušan Pavelka
šéfbarista
Dušan pochází ze Slovenska, kde se seznámil s gastronomií i s výběrovou kávou. Po hotelové škole ho zaměstnali v kavárně obchodního domu Tesco, brzy nato ale zakotvil v Bratislavě. Z podniku Môj bar se posunul do baru Savage Garden a kavárny Urban House, kde pracoval jako šéfbarista do chvíle, kdy se rozhodl rozšířit si obzory v bistru Fach.
Mezitím se účastnil soutěží Barista roku (2. místo v hlavní kategorii a zlato v kategorii Coffee in good spirits) a SVK Aeropress. Soutěžil v Soulu i na berlínském MS v kategorii Coffee in good spirits. Před třemi lety se přestěhoval do Prahy a naskočil do týmu v Esce. Z Karlína se nedávno přemístil do Umu, kde pomáhá organizovat vzdělávání baristů a kávové eventy. Kromě toho ladí kávu a fermentované nápoje v Goodloku.

Eva Králová
vzdělávání
Eva vystudovala publicistiku a mediální komunikaci a po škole se věnovala projektovému a event managementu. Deset let působila v eventové agentuře, kde vedla produkční tým a protože má ráda prostřední gastra, přesunula se následně jako projektový manažer k realizaci gastronomického festivalu Foodparade v zahradách Trojského zámku.
V UMu se stará o vzdělávání pro všechny zaměstnance Ambiente napříč restauracemi i pozicemi. Připravuje dlouhodobé kurzy pro odbornou veřejnost zaměřené na řemesla i projekt budoucí gastronomické školy.

Tereza Kučerová
vzdělávání
Vystudovala pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, obory Sociální patologie a prevence a Sociální pedagogika. Z předmětů ji tam tehdy asi nejvíce zaujal Management a řízení lidských zdrojů. A protože všechny její brigády při škole byly za barem, pozdější skloubení těchto dvou oblastí v její pracovní cestě nebylo takovým překvapením.
V HR oblasti se pohybuje 11 let. Pracovala v lázeňství, v konzultantské firmě specializované na Comp&Ben, ale pak zůstala v oblasti pohostinství, na kterém nejvíce oceňuje jeho rozmanitost. Baví ji pracovat s různými typy a povahami lidí a hledat co nejlepší cesty a řešení, které posouvají jednotlivce, týmy i firmy kupředu.
V Ambiente má na starosti HR v UMu pak kurzy pro odbornou veřejnost.

Tereza Plášilová
provozní manažerka
Terka vystudovala VŠE obor Arts management. Už při škole začala pracovat v Lokále u Bílé kuželky, kde nakonec zůstala dva roky. Později vzala práci asistentky finančního oddělení v Home Credit, při které opět chodila do své oblíbené Kuželky alespoň na brigády. Brzy se okruh restaurací Ambiente, kde Terka pomáhala, rozšířil a ona tak byla podporou i v Brasileiru, Lokále Hamburk, Lokále Dlouhá nebo v Bufetu. V roce 2021 pak dostala příležitost stát se součástí týmu UMu, kterou s radostí přijala. Od té doby se o UM i jeho lidi stará, pečuje o společnou vizi a u toho ráda ochutnává nové nápady z kuchyně.

Jana Slabá
kurzy pro veřejnost
Jana se živí jídlem. Už při studiu VŠE založila Foodies Club, se kterým pořádala různé gastro akce, a byla také u vzniku Street Food Festivalu. Téměř 10 let pracovala pro Riccarda Lucqueho – stala se kreativní manažerkou školy vaření Laboratorio a nakonec byla také ve vedení La Collezione. V mezičase procestovala kus Itálie, kde nasávala inspiraci u vinařů, sýrařů, řezníků…, ale také pomáhala natočit dokument a vydat
kuchařku Riccarda Lucqueho. Jako foodeditorka se podílela i na knize Zdeňka Pohlreicha a Kristíny Nemčkové. Jana stojí za platformou Chef‘s Night, která sdružuje a podporuje profíky z gastronomie, a od roku 2021 objevuje svět kávy v české pražírně La Boheme Café. V UMu povede vzdělávací kurzy pro veřejnost a bude se dál věnovat tomu, co ji naplňuje ze všeho nejvíc – propojování lidí napříč branží, která pro ni znamená druhý domov.

Blanka Datinská
šéfredaktorka blogu Jídlo a radost
Blanka Datinská je šéfredaktorka blogu Jídlo a radost a členka Rady UMu. Odmala si
přála být spisovatelkou a tak už při studiu germanistiky psala různé recenze brněnských
podniků. V roce 2016 nastoupila do týmu redakce blogu Ambiente a stala se člověkem,
který ho po následujících šest let plnil zajímavým obsahem z gastronomického světa.
Zvědavost Blanku často zavála do různých koutů Evropy, kde hltala nové znalosti i
zkušenosti kuchařů a postupně svými poznatky začala obohacovat a tvořit i vzdělávání uvnitř Ambiente. V roce 2022 se stala šéfredaktorkou blogu a stala se důležitým členem
Rady UMu.

František Skopec
kreativní šéfkuchař
František Skopec je kreativní šéfkuchař Ambiente. Než posílil tým Umu, působil jako
šéfkuchař v Café Savoy, kde měl na starost chod kuchyně, cukrárny i pekárny.
František vystudoval hotelovou školu a management, pracovně začínal jako provozní
a později manažer. Po čase se ale rozhodl vyměnit náročný koloběh organizace
práce a lidí za kuchyni a bez jakékoli praxe nastoupil do Manú Emanuela Ridiho.
Tam získal první kuchařské zkušenosti, se kterými se později ucházel o místo
kuchaře v Café Savoy. Vyšlo to a František se postupně vypracoval až na
šéfkuchaře. Dnes má spolu s Jirkou Horákem a Tomášem Valkovičem na starost
rozvoj nových konceptů v Ambiente a vzdělávání kuchařů i veřejnosti.