STŘEDOEVROPSKÁ KUCHYNĚ
„Středoevropská gastronomie si zaslouží více pozornosti. Chceme rozšiřovat povědomí o našich tradicích a typických surovinách. Stojíme si za tím, že má smysl dál vařit knedlíky a ,projídat se‘ k tomu, kdo jsme.“
Tomáš Karpíšek, zakladatel Ambiente
Střední Evropa zdědila překrásnou kulinární tradici, kterou stojí za to prozkoumat, pojmenovat a zakonzervovat, ale také inovovat a rozhýbat v rytmu dnešní doby. Taková je vize, kterou se snažíme naplnit v UMu i v restauracích Ambiente. Výsledkem však nemá být pouhá definice středoevropské kuchyně. Naším cílem je probouzet kulinární sebevědomí na (mezi)národní úrovni a posílit gastronomii tak, aby by byla schopná uchovat kulinární dědictví pro příští generace.
Jak to celé začalo

Jeden z prvních kroků k vytyčenému cíli se udál v roce 2005 s otevřením Café Savoy. Tehdy se Ambiente zasadilo o renesanci české kuchyně, která za socialismu ztratila svou váženost, ale do jídelního lístku kavárny se podařilo obtisknout odkaz Rakouska-Uherska. O další pokrok se zasloužila restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která chtěla povznést českou gastronomii na nejvyšší laťku. V následujících letech vznikaly pod hlavičkou Ambiente další koncepty zaměřené na české suroviny, chutě a řemeslo, a my jsme si stále více uvědomovali důležitost středoevropské gastronomie.
Vzdělávání
Zásadní milník pro Ambiente přineslo založení centra UM v roce 2022. Právě tady se koncentrují znalosti a zkušenosti profesionálů nejen z gastronomie. Prostor zároveň poskytuje zázemí pro vzdělávání, výzkum a spolupráci napříč oborem. Naše know how sdílíme s veřejností a téma středoevropské kuchyně se dál promítá do nejrůznějších vzdělávacích aktivit a projektů, pop-upů nebo vlastní publikační činnosti. Naše nadšení a bádání přivádí do UMu také historiky, vědce a další experty, kteří nám pomáhají doplnit potřebný kontext.
