Esence Esky


Cena: 4000 Kč

Dostali jste Poukázku na kurz v Umu?

Lektor: Martin Štangl

09.05. 2023

v 16:00

Kapacita: 10 účastníků

Délka kurzu: 4 hodiny


Menu/Receptury

  • tatarák s majonézou z černého česneku, bylinky, hovězí garum
  • fermentovaná červená pšenice, stroček, vejce, medvědí česnek, houbové garum
  • brambory v popelu, uzený kapr, loupákové máslo, kefír, sušený žloutek
  • zmrzlina z farmářského mléka, medová plástev, karamel, pyl

Popis kurzu

Suroviny, vztah s dodavateli, řemeslo, brambory v popelu a Martin Štangl – to jsou esence Esky. Uvaříte si nejoblíbenější jídla z Esky, naučíte se řadu nových technik a dozvíte se, jak a proč se vyrábí koji, garum, shoyu, miso, fermentovaná limonáda a spoustu dalšího. Popovídáme si o vztahu s dodavateli, filozofii Esky i nealkoholickém párování s jídlem. Kurz, který možná změní pohled na gastronomii – a zaručeně vás posune.

Pro koho je kurz určený a co se v něm naučíte?


Pro kohokoli, kdo se rád učí a zajímá ho lokálnost a sezonnost v kuchyni.

Co se na kurzu naučíte:

  • vyrábět tibi limonádu,
  • připravovat a ochucovat tatarák
  • připravit rajčatovou esenci a bylinkový olej,
  • mléčnou fermentaci,
  • správně pošírovat vejce,
  • rizoto z červené pšenice,
  • připravit kefír,
  • vyrobit zmrzlinu s pomocí tekutého dusíku.

Co si z kurzu odnesete?


  • spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
  • lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
  • tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente

O lektorovi


Martin Štangl si hned po škole prošel několika předními pražskými restauracemi, nejvíc ho však ovlivnila zkušenost v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, kde se během osmi let vypracoval na pozici sous-chefa. V roce 2015 dostal příležitost podílet se na otevření karlínské Esky a naplno realizovat své představy o moderní české kuchyni, která respektuje tradici a sezonu. Martin má rád bylinky (hlavně ty divoké), staré odrůdy i zapomenuté recepty našich (pra)babiček a spoustu inspirace nachází v přírodě. Za tou se před lety odstěhoval z Prahy 1 na Sázavu, kde společně se svou ženou vede penzion Venkoff, chová slepice a králíky a vyrábí keramiku. V kuchyni pracuje s pokorou a v jeho očích můžete zachytit až dětskou radost z dobrých surovin a povedeného jídla.


UM, Národní 28, 110 00, Praha 1

Novinky najdete na našem
Facebooku a Instagramu.