Jak na uzeniny doma s Františkem Kšánou

Cena: 5000 kč

Lektor: František Kšána

18.03. 2024

v 16:00

Kapacita: 10 účastníků

Délka kurzu: 5-6 hodin


Menu/Receptury

  • párek
  • klobása
  • salám

Popis kurzu

Přijďte se naučit, jak se připravují voňavé uzeniny podle tradičních postupů, starých dochovaných knížek, ale i zkušeností z Amasa. Společně si projdeme správnou přípravu všech surovin, ideální podmínky pro mletí, různé druhy plněk a povíme si o zásadách uzení v udírně. Přičichneme také k historii uzenářství. František je navíc skvělý vypravěč a v rukávu má spoustu zábavných příběhů z udíren.

Dostali jste Poukázku na kurz v Umu?

Co se na kurzu naučíte?


  • přípravu masa na výrobu uzenin - párků, klobás i salámů
  • správné ochucování masa
  • přípravu různých druhů střívek
  • práci s mlýnkem na maso
  • plnění střívek pomocí tradiční staré i moderní plničky
  • uzení v udírně
  • jaká je následná péče o uzeniny

Co si z kurzu odnesete?


  • spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
  • lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
  • tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente

O lektorovi


František Kšána - řezník z pražského Břevnova. Františkův tatínek měl vyhlášené řeznictví v Patočkově ulici, takže František mohl nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního řemesla velmi brzy. K Ambiente se připojil v roce 2012 a právě jemu vděčíme za zpopularizování přeštíka, sádla a tradičně vyráběných špekáčků, párků a dalších uzenin. Františkův jedinečný přístup k hostům, jeho výřečnost, nadšení pro věc a energie, kterou vkládá do zpracování, výroby i osvěty ho předchází a on je právem považován za řezníka nejen s velkým Ř, ale i velkým srdcem.


UM, Národní 28, 110 00, Praha 1

Novinky najdete na našem
Facebooku a Instagramu.