Už to kvasí: kefír, tibi a kombucha!
Lektor: Dušan Pavelka
23.01.2024
v 16:00
Kapacita: 8 účastníků
Délka kurzu: 4 hodiny
Menu/Receptury
- vodní kefír tibi
- mléčný kefír
- kombucha
- tepache
Popis kurzu
Pokud chcete doma začít s výrobou kvašených nápojů, tento kurz vás do ní kompletně zasvětí. Dušan vás provede živým světem kvašení a ukáže vám, co všechno si můžete s pomocí pár věcí vyrobit. Osvojíte si práci s tibi krystaly při přípravě vodního i mléčného kefíru a naučíte se správně je ochucovat. Pak přijde na řadu kombucha – ze zeleného čaje a medu, ale i z černého čaje s cukrem. A jako bonus se pustíte do mexické tepachy – kvašeného nápoje z ananasu. Vyrobíte si toho opravdu hodně a ochutnáte toho ještě víc!
Co se naučíte?
- jak se pracuje s tibi krystaly,
- jak se zakládá kombucha,
- jak nápoje zkvasit tak akorát a co s nimi, když už je to moc,
- jak kvašené nápoje ochucovat a na co si dát pozor,
- jak se kvasí s ananasem.
Co si z kurzu odnesete?
- spoustu nových znalostí a zkušeností, které hned můžete využít
- lněnou utěrku s vyšívaným logem šitou přímo pro nás v chráněné dílně NEEDO
- tištěnou brožuru, která shrnuje know how k tématu nejen od lidí z Ambiente
O lektorovi
Dušan pochází ze Slovenska, kde se seznámil s gastronomií i s výběrovou kávou. Po hotelové škole ho zaměstnali v kavárně obchodního domu Tesco, brzy nato ale zakotvil v Bratislavě. Z podniku Môj bar se posunul do baru Savage Garden a kavárny Urban House, kde pracoval jako šéfbarista až do chvíle, kdy se rozhodl rozšířit si obzory v bistru Fach. Mezitím se účastnil soutěží Barista roku (2. místo v hlavní kategorii a zlato v kategorii Coffee in Good Spirits) a SVK Aeropress. Soutěžil v Soulu i na berlínském MS v kategorii Coffee in Good Spirits. Před třemi lety se přestěhoval do Prahy a naskočil do týmu Esky. Z Karlína nedávno přešel do Umu, kde pomáhá organizovat vzdělávání baristů a kávové eventy. Kromě toho ladí kávu a fermentované nápoje v Goodloku.